Vad är äkta guld?

Guld som ska arbetas till smycken måste blandas med andra metaller för att få tillräcklig styrka. Rent guld utan inblandning av andra metaller kallas för finguld och förekommer mest i form av tackor av varierande storlek. När rent guld legeras (blandas med andra metaller) blir guldhalten lägre och vid 37,5 % guld är finhalten 9K. Ädelmetallarbeten med lägre finhalt räknas inte som guld. De får inte säljas som guld i Sverige och eller ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål.

Det ska vara lika mycket guld rakt igenom – inte bara på ytan. Man kan inte se på ett ädelmetallarbete hur mycket guld det innehåller och inte heller känna det på vikten; färg och lyster kan uppnås genom polering och/eller ytbeläggning. Det räcker inte med att finhalten stämplats in för att halten av guld ska godkännas som äkta. Det måste finnas minst en stämpel till, namnstämpeln eller kontrollstämpeln, för att garantera den angivna finhalten. Titta efter stämplarna. Lär dig hur en äkta vara ska vara stämplad. Inga stämplar behövs för arbeten som väger mindre än ett gram, dessa föremål kan dock stämplas på frivillig basis.

Ibland säljs föremål som är förgyllda med ett tunt skikt guld under beteckningen ”guldpläterat” eller ”guld på silver”. Förgyllningen är den tunnaste guldbeläggningen som nöts bort på kort tid och då oxiderar metallen under och det visar sig som missfärgning. Gulddoublé är samma metod som förgyllning, en elektrolytisk utfällning av guld på metallföremål, men något tjockare beläggning. Guldpläterat är den tjockaste beläggning när en tunn guldplåt läggs över oädel metall. Guld på silver är samma typ av mekanisk beläggning som guldplätering fast på föremål av silver. Var uppmärksam på att sådana föremål inte få vara stämplade som ädelmetallarbeten av guld.

Det finns en mängd andra legeringar som kan likna guld. Mässing, tombak, brons, malm och gulmetall kan likna guld. Rhodierat silver eller andra metaller som behandlats med rhodium liknar vitguld.