Guld i Sverige

Guld har fascinerat människor i Sverige ända sedan landet grundades. Länge var guldmynt ett viktigt betalningsmedel, men guld är kanske mest känt för alla de vackra smycken och prydnadsföremål som tillverkas av metallen. Guldringar, guldkedjor och guldörhängen är några exempel på smycken som bärs av svenskar även till vardags. I hemmet har många svenskar stora värden i guld, ibland utan att ens tänka på det. Ofta har guldföremål gått i arv från generation till generation. Behövs extrapengar kan det vara värt att sälja sitt guld. Guldpriset varierar något över tid, men det går nästan alltid att få riktigt bra betalt för sina guldföremål.

Om att sälja guld i Sverige

Alla som säljer guld vill förstås gärna få högsta möjliga guldpris. Guldpris räknas per gram, men beror också på guldets renhet. 24 karat är det renaste guldet och kommer att ge bäst betalt, medan till exempel 18 karat ger ett betydligt lägre pris. Går man till sin lokala guldsmed eller pantbank för att sälja sitt guld är det inte säkert att man gör en god affär. På nätet är det enklare att jämföra sina alternativ och hitta högsta möjliga guldpris. Säkerheten är alltid viktig när man handlar med guld, eftersom det är mycket stöldbegärligt.

Hitta ditt eget guld

Många drömmer om att själv hitta guld. I Sverige finns det faktiskt ganska gott om guldfyndigheter. Problemet är att det oftast är insprängt djupt nere i berggrunden där det är svårt att komma åt. Dock löses berg upp av forsande vatten, vilket betyder att guld kan hittas i bäckar och forsar som kommer från ett berg. Guld är tyngre än sand, grus och lera. Det går att få fram guld ur en bäck eller fors genom en process som kallas guldvaskning.

Att vaska för hand går utmärkt, men det gäller att välja rätt plats. Om det inte finns tillräckligt med guld i närheten kommer det knappast att vara värt mödan att vaska i timtals för att möjligtvis hitta något korn guld. Därför är det viktigt att lära sig av andras erfarenheter. På nätet går det att se en guldkarta över Sverige. Syftet med en sådan karta är att visa var man idag vet att det finns guld. Genom att använda sig av den kunskapen ökar möjligheterna att lyckas i sitt letande. I Sverige har inte särskilt många prövat på livet som guldgrävare. Dock finns ett fåtal och de har haft en del framgångar. Om man skulle ha turen att hitta en större guldfyndighet är det vanligaste alternativet att kontakta ett gruvbolag. Den mest välkända guldgruvan i Sverige var Bolidengruvan. Sammanlagt producerades över 128 ton guld innan verksamheten upphörde år 1967.